Facebook'ta takip et.Twitter'da takip et. Abone Ol!
Dr. Şerif KURTULUŞ: KASIM AYI AKCİĞER KANSERİ FARKINDALIK AYI
GÜNDEM
2022-12-09 09:04

Dr. Şerif KURTULUŞ: KASIM AYI AKCİĞER KANSERİ FARKINDALIK AYI

Doç. Dr. Şerif KURTULUŞ: KASIM AYI AKCİĞER KANSERİ FARKINDALIK AYI

Doç. Dr. Şerif KURTULUŞ

Harran Üniversitesi

Göğüs Hastalıkları AD. Öğretim Üyesi drkurtulus1@gmail.com

Akciğer kanseri dünya çapında ve ülkemizde kanserden ölümlerde ilk sırada yer almaktadır. Bu konuya dikkat çekmek adına; Kasım ayı tüm dünyada ‘Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı’ ve 17 Kasım da ‘Akciğer Kanseri Farkındalık Günü’ olarak kabul edilmiştir.

Sigara Akciğer kanseri nedenidir.

Ülkemiz, erkeklerde 100 000 kişide 41,7 oranı ile dünyada akciğer kanserinin en sık saptandığı ülkelerden biridir. Ve bunun en önemli nedeni sigara, nargile gibi tütün ve tütün ürünleridir. İkinci dünya savaşıyla beraber cephede savaşan askerlere verilen sigara ile Akciğer kanseri sıklığında artış olmuştur.

Yayladağı ilçesi ve Olgunlar Köyü sakinlerine seslenmek istiyorum.

Ülkemiz ve Hatay özelinde Asbestozis yaygın görülmektedir. Eski yıllarda yerel halk asbest için aktoprak, çorak toprak, geven toprak, göktoprak, çelpek çerpek, höllük, ceren toprağı gibi adıyla bilmektedir. Ev içinde duvarlara sıva – boya amaçlı kullanması nedeniyle solunum yoluyla maruziyet beraberinde riskleri de getirmektedir. Çocukluk yaşta maruz kalmak ilerleyen yaşlar için riskleri barındırmaktadır. Gerek Yayladağı Olgunlar köyü gerekse bu alandan toprak alarak yaşam alanlarında kullanmış kişilerin asbest maruziyeti ve buna bağlı kanser tehlikesiyle karşı karşıyadır.

Hava kirliliği yine akciğer kanseri etyolojisinde görülmekte ve günümüzde çokça adından bahsettirmektedir.

Ülkemizde yıllık yaklaşık 35 000 kişiye akciğer kanseri tanısı konulmaktadır.

Akciğer Kanseri Belirti ve Bulguları

Genellikle inatçı öksürük, ağızdan kanlı balgam gelmesi, nefes darlığı, ses kısıklığı, iştahsızlık ve kilo kaybı şeklinde olabilir. Akciğer kanseri bulunduğu yere göre erken ya da geç belirti verebilir ve tanısı için bazen çok geç kalınmış olabilmektedir. Solunum yollarında merkezi alanda geliştiği zaman erken belirti verebilmektedir.

Örneğin bir ev içini akciğer olarak düşünürsek, ev’e(akciğere) girildiği gibi koridorda karşımıza bir engel ile karşılaşabilir ya da bu engel nedeniyle diğer odalara geçişte zorlanabiliriz. Bu engel hızlı belirti verdiği için hızlıca bir hastaneye gidilmesi ve tektik ve tahliller yapılması nedeniyle erken tanı alabilmekte ve başarılı tedaviler ile hastalar hayata tutunabilmektedir.

Aynı örnekte kapıdan içeri girdiğiniz zaman engel yoksa ve sorun az girdiğiniz başka bir odada ya da bir köşede ise farkına varılmayacaktır. İleri evreye geldiği ve başka yerlere yayıldığında ancak şüphe edilmesi ve sağlık kuruluşuna başvurulması nedeniyle tanı konulduğunda ileri evre olabilmekte ve maalesef tedavi imkanı olamamaktadır.

Akciğer kanseri tedavisinde cerrahi, kemoterapi, radyoterapi, akıllı ilaç kullanımı (hedefe yönelik tedaviler - İmmünoterapi), olası diğer komplikasyonlar için ek tedaviler gibi tedavi yöntemleri vardır.

Kanser tedavisinde kımız sütü, yılan derisi, ısırgan otu, şu ekstre bu karışım vb gibi şehir efsanelerinin yeri yoktur..!

Akciğer Kanserinde Tanı; Kişiye göre ve kitle lokalizasyonuna göre değişen girişimsel işlemler yapılabilmektedir.

*Bronkoskopi (Fiber Optik Bronkoskopi – akciğere kamera ile bakma işlemi) *EBUS( Endo Bronşiyal Ultrasound), *Transtorasik ince iğne biyopsisi (sırt kısmında iğne ile girilerek kitleden hücre alınması işlemi – Girişimsel radyologlar, göğüs cerrahları ve göğüs hastalıkları tarafından yapılabilmektedir.)

*Açık akciğer biyopsisi ya da VATS (hastada cerrahi travmayı en aza indirmek amacıyla küçük kesiler ve özel aletler kullanılarak yapılan bir minimal invaziv cerrahi yöntemi – göğüs cerrahları tarafından yapılmaktadır.) gibi yöntemler kullanılarak, ilgili lezyondan biyopsi alınma işlemi sonrası kesin tanı patolojiye aittir. Kliniğimizde Bronkoskopi ve EBUS girişimsel işlemleri başarıyla uygulanmaktadır.

Akciğer Kanseri ile Mücadele: *En iyi tedavi Akciğer Kanserinden korunmaktır. *En fazla etken sigaradır ve sigaradan kurtulun *Dengeli beslenmeli *Sedanter(hareketsiz) yaşamdan uzak durulmalı, hareket egzersiz yapılmalıdır. *Hava kirliliği ve Yayladağı ilçesi için ayrıca önemli olan asbest maruziyetini en aza indirgeyelim.

Şikayet, belirti veya bulgular söz konusu olursa göğüs hastalıkları polikliniğine başvurmayı ihmal etmeyelim. Bunun yanı sıra KETEM’ler, Onkoloji merkezleri, göğüs cerrahisi ve diğer ilgili bölümleri de profesyonel yardım için ziyaret edebilirsiniz…Sağlıklı güzel günleriniz olsun…

 


Bu haber 209 kez okundu.





SON YORUMLAR

Samandağ Gazetesi Her Hakkı saklıdır © 2015 | İzinsiz ve Kaynak gösterilmeden kullanılamaz

ALPTASARIM